Yagi-Uda Anten ve LoRa ile Mesafe Testi (126 km)
Lora düşük miktardaki verileri uzak mesafelere gönderebilmek için ideal bir haberleşme tekniğidir. Daha önce Arkış Mühendislik olarak 868 MHz’te çalışan E22-900T22D Lora modülü ve monopol anten alıcı verici çifti ile bir mesafe testi gerçekleştirmiştik. Bu testte görüş hattı içerisinde 30 km’ye kadar ulaşmıştık. Ancak görüş hattımız son bulduğu için teste devam etmemiştik. Bu videonun konusu olan testimizde daha kapsamlı bir ön hazırlık yaparak yeni bir mesafe testi gerçekleştirdik. İlk testimizden farklı olarak, bu test için gönderici tarafında klasik bir tümyönlü anten kullanırken alıcı tarafına Arkış Mühendislik tarafından geliştirilen bir PCB Yagi-Uda anteni bağladık.
Mesafe testine başlamadan önce hazırladığımız alıcı modül tarafına küçük bir OLED modül sabitledik. Bu modül sayesinde her bir saniyede vericinin gönderdiği 8 karakterli rasgele bir sayının görüntülenmesini sağladık. Ayrıca gönderici ve alıcının görüş hattını sağlamak için iki tepe belirlendi. Bu amaçla heywhatsthat.com sitesini kullandık. Verici modül için Nevşehir’de bulunan Hırka dağı isimli tepeyi belirledik. Alıcı modül için ise Ankara il sınırlarındaki paşa dağı isimli tepe bizim için en uygun yer oldu. Testi gerçekleştireceğimiz gün bölgede sis ve yağış beklendiği için uygun saatleri ventusky.com sitesini ziyaret ederek belirledik. Hırka dağına tırmanırken hava oldukça sisliydi ve çiseliyordu. Zirveye ulaştığımızda hava nispeten açmıştı. Verici modülü streç film ve koli bandı kullanarak yağmurdan etkilenmeyecek bir şekilde paketledik. Anten kısmını açıkta bıraktık. Modülü zirvenin hemen yamacında korunaklı bir yere yerleştirdik. Verici modülün Paşa dağına doğru bakış yönünü açık bırakmaya özen gösterdik. Hırka dağından iniş esnasında farklı uzaklıklarda testler gerçekleştirdik. Veri iletimi sorunsuz gerçekleşiyordu.
Yol üzerindeki ilk durağımız 38nci km’deki bir yol kenarıydı. Burada yagi-uda antenli alıcı Lora modülümüz sorunsuz bir şekilde gönderilen veriyi aldı. Böylece daha önceki gerçekleştirdiğimiz 30 km’lik mesafeyi de ilk durağımızda aşmış olduk. Aynı lokasyonda klasik monopol anteni test ettiğimizde sistemin veriye ulaşamadığını gördük. Bu anten kullanıldığı zaman kesin olarak veri ulaşımının nerede kesildiği hakkında bir şey söylemek güç. Ancak kesin olarak bildiğimiz şey şu ki 38nci km’den itibaren klasik siyah monopol antenin bu şartlar altında artık veri alım işlemi için kullanılamadığı. İkinci durağımız Hirfanlı dinlenme tesisleri oldu. Burası vericiden 89 km uzakta bir konum. Bu noktada da veri akışı açısından hiçbir problem yaşamadık. Üçüncü durağımız nihai hedefimiz olan paşa dağı üzerindeki bir noktaydı. Vericiden 123 KM uzaklıktaki bu güzel konumdan hem Hirfanlı barajı hem de Tuz gölü görülebiliyordu. Buradan da sorunsuz bir şekilde verilerimizi aldık.
Line-of-sight’ın (yani görüş hattının) açık olduğu son noktaya da aracımızı sürdük ve oradaki testimiz de başarılı bir şekilde sonuçlandı. Bu nokta vericiden tam 126 km uzaktaydı.
Testler süresince verici ve alıcı modüllerin bulunduğu bölgelerde ve kuş uçuşu istikametteki hat boyunca az veya çok yağış ve sis ile karşılaştık. Buna rağmen Lora modülü ve Yagi-Uda anten çifti oldukça başarılı bir iş çıkardı. Görüş hattının korunması şartı ile sistemimizin daha uzak mesafelere de veri aktarabileceğini tahmin ediyoruz. Lora teknolojisinin özel modülasyon tekniği ve yagi-uda antenin yüksek kazançlı yapısı temel olarak bu başarının sebepleridir denilebilir.